Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları geçtiğimiz hafta sonu, sosyal medya hesapları üzerinden “Perde Arası” adlı sohbet programını başlatarak, pandemi nedeni ile sahnelerden uzak kalan sanatçılarını Eskişehirli sanatseverler ile dijital ortamda buluşturdu.
Kategori: Kültür Sanat
Porsuk Kültür Yayıncılık Editörü Gökçe Güneyoğlu ile İlk Kitabı “Rölanti Supi” Üzerine Konuştuk
Porsuk Kültür çatısı altında yazar sohbetlerinde gerçekleştirdiğimiz serimizin bu seferki konuğu, yayınevinin ilk göz ağrısı olan Rölanti Supi. Yazarımız Gökçe Güneyoğlu ile ilk kitabı olan Rölanti’yi konuştuk. İlk kitabı diyorum çünkü yeni çalışmaları yolda. Porsuk Kültür takipçilerinin derginin editörü olarak yakından tanıdığı Gökçe, aynı zamanda her ay Ayarsız ’daki yazılarıyla okuyucuyla buluşuyor.
Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali Başlıyor
Roman kahramanları için bu yıl 5’incisi düzenlenen festivalde edebiyat severlerle buluşuyor. 5. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali 21-25 Aralık tarihleri arasında edebiyatseverlerle online buluşuyor.
Ergin Çiftçi: “İnsan olmak içine kapatıldığımız bir zırh.”
Ergin Çiftçi’nin; “Önce bir nokta bulmalıyım. Geçmişin sonuna bir nokta yarının başlangıcına” diye başladığı Siyah Kere Mavi kitabı, insanın bir nokta arayışı çabasının şiirleri. Şiir’in daima yaşamdan beslendiğini düşünen Çiftçi, Siyah Kere Mavi’nin yazımının neredeyse bir ömür sürdüğünü söylüyor. Aynı zamanda çocuk hastalıkları konusunda uzman bir profesör olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Çiftçi’nin satranç ve sinema üzerine çalışmaları da var. Bir şiir bir öykü tadında gerçekleştirdiğimiz sohbetimizde Saklı’nın on beş farklı öykü gibi görünmesine ama birbirini takip ederek tamamlanmasını da değindik. Çolpan Kitap’tan okuyucu ile buluşan Saklı, katil kim sorusuyla saklı kalanların izini sürdürüyor.
- Kitap daha çıkmadan adıyla, kapağıyla benim okuma listeme eklendi. Siyah Kere Mavi, Leyla diye bitiyor kitaba adını veren şiiriniz. Neden bu şiir kitaba adını verdi?
- Aslında kitaplara ad vermek konusunda deneyimli biri değilim. İlk öykü kitabım, Korsanlar Seyir Defteri Tutmaz adını basıldıktan sonra aldı! Bunu bir abartı olarak görmeyin, kitap basıldıktan sonra adı ve dolayısıyla kapağı değişti. Aslında uzun bir zamana yayılarak yazılmış bir kitap oluşturana kadar oldukça uzun zaman geçmiş ve bu süreçte bir bütün haline gelmiş öykülerimi ortak bir ad ve buna uygun bir kapak ile düşünememiş olduğumu o zaman anladım. Buradan kitap adı ve kapağı konusunda titiz bir yazar olduğumu da keşfetmiş oldum. İkinci öykü kitabım Saklı, yazımı bittiğinde adını da bulmuştu. Siyah Kere Mavi ise yazıldığı andan itibaren yer alacağı kitaba adını vereceğini ilan etti. Ben onu saf şiir olarak görüyorum. Doğada yürürken bir altın külçesine rastlamak gibi, bir anda bulunmuştur, üstünde çalışılmamıştır, katıksızdır, laboratuvarda üretilmemiş, hiçbir kimyasal madde ile kirlenmemiştir. Bunları söylerken elbette diğer şiirlerime haksızlık etmek istemem. Belki kitabın en iyi şiiri de değildir ama onun gelişini neredeyse bir vahiy gibi algılayışım kitabın adı konusunda hiçbir tereddüt yaşatmadı bana.
11. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali
Farklılıklarımız ve Aynılıklarımız’ konulu 11. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali’ni bu sene pandemi dolayısı ile online olarak gerçekleştireceğiz. Festivale bu sene 61 farklı ülkeden 324 karikatürist 1152 karikatür ile katıldı. Online sergi, sunumlar, birbirinden değerli panelistlerin katılacağı panel ve daha fazlası için festivalimize davetlisiniz.
ACIYI SEVMEK OLUR MU? OİKTOS/ PİTY/ ZAVALLI(2018)
Yunan Tuhaf Dalgası’nın sevilen senaristi Efthymis Filippou’nun kaleminden çıkan bir diğer “tuhaflık”, Babis Makridis’in yönetmenliğini yaptığı Oiktos. Film, acıya ve acınmaya bağımlı, sadece acı çekiyor(muş gibi) olduğunda mutlu olabilen, öyle ki insanların kendisine acımayı bırakmalarındaki suçu kendinde arayan bir avukatın, bağımlı olduğu bu mutluluğunu bulmak adına yapamayacağı şeyin olmadığının hikayesini anlatıyor.
Sokağa Çıkmak Ya da Çıkmamak… İşte bütün mesele bu!
İçinde bulunduğumuz gerçekliğin bilim-kurgu filmlerini aratmadığı hatta yer yer aştığı günleri deneyimliyoruz.
SON ÜÇ
Gökçe Güneyoğlu’nun yazıp, yönettiği “Son.Üç” , yozlaşmış günümüz değer yargılarının kilitlerini açan bir kadının aklına, sınır ihlali yapan bir kaderin öyküsü. Bedeninin içinden sızan ruhunun kaçış hikayesi.
Amerikan Karikatür Sanatının Babası: Thomas Nast
Thomas Nast (1840-1902) “Amerikan Karikatürünün Babası” olarak kabul edilen politik bir karikatürcüydü. Almanya Landau’da doğan Nast’ın ailesi, altı yaşında New York’a göç etmiştir. Nast erken yaşta çizim yapmaya ilgi göstermiş ancak 14 yaşında okulu bırakmıştır. Ulusal Sanat Akademisi’nde resim eğitimi almış ve 1885’te Lesliel’in “Resimli Gazetesi” için çalışmaya başlamıştır.
Kültürümüzün Sözsüz Dili: Balıkesir Patik Örücülüğünde Yılan Bezemesi
Kültür, bir toplumun duyuş ve düşünü birliğini sağlayan bütün değerlerinin tümüdür. Gelenek, görenek, düşünü ve sanat değerleri gibi bir toplumun bütün değerlerini kapsar. Zaman içinde değişim ve gelişim gösteren kültür, sürekli hareket halindedir ve toplumdan beslendiği için canlıdır. Geleneksel Türk El Sanatları da yaşadığımız kültürün vazgeçilmez birer parçasıdır ve belge niteliği taşır. El örücülüğü ile yapılan patikler de bulunduğu kültürün sözsüz dilini oluşturur.